pretuirle caselor sunt in crestere

De ce cresc preturile locuintelor

April 08, 20254 min read

Aud foarte mult afirmatia ca Preturile sunt supraevaluate, ca dezvoltatorii fac profituri nesimtite, ca vine criza si ca preturile vor scadea la jumatate.

Sunt chiar unii care se intreaba daca se mai vand proprietati in Romania ?

Vorbim aici, in principiu, doar de piata rezidentiala, chiar daca majoritatea factorilor de mai jos, pot fi extrapolati si catre piata comerciala sau cea industriala.

Din fericire, exista si oameni care urmaresc piata imobiliara si sunt informati si mai mult de atat, sunt si specialisti si profesionisti in domeniu care spun lucrurilor pe nume, se uita doar la cifre, fara a fi influentati de propriile sentimente.

Sa le luam deci pe rand :

  1. Preturile imobilelor 

Aceste preturi sunt exprimate in Euro. De ce ?

Deoarece in mentalul colectiv Euro te apara de inflatie. O modalitate rudimentare de hedging care de multe ori functioneaza. Insa NU si de acesta data, deoarece  diferenta de curs Euro-Leu, adica  aprecierea Euro fata de Leu a fost in ultimii ani de doar 1% pe cand anul trecut inflatia medie reala a fost de 57%, iar cea oficiala de aproximativ 16%. 

Astfel incat, proprietarii care au vandut imobile anul trecut s-au trezit afectati de aceasta inflatie uriasa. In mod firesc si logic, au inceput si ei de la inceputul acestui an sa creasca pretul proprietatilor scoase la vanzare. 

De la inceputul anului, preturile au crescut in medie , la nivel national cu peste 10%.

muncitor ce cara materiale de constructii

  1. Preturile materialelor de constructii si ale manoperei

La fel ca si in cazul tuturor produselor si serviciilor, au crescut si preturile materialelor de constructii si ale manoperei. Aceasta crestere a fost sa spunem in medie,de aproximativ 60% pentru materialele de constructii si de 50% la manopera. Bieninteles, aceste costuri s-au reflectat in mod direct asupra constructiilor noi si in mod indirect asupra pietei rezidentiale vechi.

  1. Oferta scazuta si Cererea mare

Normal, ca in orice piata si cea imobiliara se supune binecunoscutei legi a cererii si ofertei. 

Oferta de imobile pe piata a scazut cu 7%, autorizatiile de constructie au scazut si ele cu 23% iar cererea a ramas la fel de crescuta ca si pana acum.

  1. Chiriile

Chiar daca chiriile in acest an si-au mai temperat cresterea, faptul ca au crescut abrupt anul trecut, a pus si multa presiune pe preturile de achizitie prin cresterea randametului investitional si prin faptul ca ii motiveaza pe ce care stau chirie sa se gandeasca mai atent la posibilitatea cumpararii si achitarii unei rate la banca decat sa locuiasca in chirie, crescand astfel cererea.

  1. Războiul din Ucraina

Pe langa faptul ca a dus la o creștere a prețurilor chiriilor prin facilitățile fiscale acordate proprietarilor ce cazau refugiați dar și prin reducerea ofertei de unități de închiriat disponibile pe piata, la un moment dat, procesul de reconstructie al Ucrainei va pune o presiune in plus pe preturile materialelor de cosntructie, ducand invevitabil la o crestere de preturi si implicit la o creștere a prețurilor imobilelor, în general.

  1. Indicele de accesibilitate

Chiar dacă poate părea ciudat, in contextul unei inflatii ridicate, indicele de accesibilitate este la cea mai favorabila valoare incepand din 2008.
Faptul ca veniturile ramanilor au crescut mai rapid decat cresterea preturilor imobilelor face ca in acest moment Romania sa fie una dintre tarile cele mai accesibile din punct de vedere imobiliar. 

Daca acest trend al cresterii veniturilor se va mentine, normal, vor creste si preturile imobilelor.

dobanda de referinta a BNR

  1. Dobanda BNR si Creditele Ipotecare

Din fericire, BNR-ul mentine dobanda de referinta la nivelul de 7% de mai bine de 1 an cu prognoza scaderii in viitorul apropiat. Cand va incepe sa scada dobanda, tot mai multi romani isi vor permite sa isi achizitioneze o locuinta ceea ce va duce…ghici unde ?

De asemenea, gradul nostru de împrumut, la nivel national, in ceea ce priveste creditele ipotecare este la un nivel foarte scazut,  (doar bulgarii s-au imprumutat mai putin decat noi ), ceea ce însemna ca pe viitor, ne vom alinia trendului din Uniunea Europeana si vom avea din ce in ce mai multe credite imobiliare, in consecinta o cerere crescuta, ceea ce va duce…ghici unde ?

In concluzie, cei care aștepta sa se ieftineasca imobilele s-ar putea sa nu isi poata permite niciodata sa-si achizitioneze proprietatea pe care si-o doresc și probabil ca vor fi nevoiți sa isi ajusteze fie bugetul, fie pretențiile.

Acestia, bineinteles ca sunt doar o parte din factorii care influenteaza prețurile. I-am expus aici doar pe cei ce trag prețurile în sus.

Poate intr-un articol viitor, daca exista interes voi expune si cateva din strategiile pe care le poti adopta pentru a gasi proprietatea dorita la un pret accesibil.

In urmatorul material vom discuta despre De ce nu scad preturile imobilelor ?

Spor la Investitii !

Cu o vasta experienta in domeniul rezidential si Presedinte al Asociatiei Brokerilor Imobiliari, sunt aici pentru a te ajuta in calatoria ta in domeniul imobiliar.

Horia Ion

Cu o vasta experienta in domeniul rezidential si Presedinte al Asociatiei Brokerilor Imobiliari, sunt aici pentru a te ajuta in calatoria ta in domeniul imobiliar.

Youtube logo icon
Back to Blog